Some Important Info About Railway for RRB 2016

Some Important Info About Railway for RRB 2016
Download This As PDF

1. Where is Railway Staff College situated ?
Answer: Baroda

2. What is the width of Broad gauge rail ?
Answer: 1.676

3. Which is the First Electric Train in India ?
Answer: Deccan Queen (Kalyan - Pune)

4. When did Life Line Express (Jeevan Rekha) Started ?
Answer: In 1991

5. Which year is declared as "Year of Rail Users" by the Indian Railways ?
Answer: 1995

6. Which is the Longest Railway Tunnel ?
Answer: Pir Panjal Railway Tunnel (Banihal railway tunnel)

7. Which is the Longest Railway platform in the World ?
Answer: Gorakhpur station platform (UP)

8. Which is the train running between India and Bangladesh ?
Answer: Maitree Express

9. Which are the states have no Railway ?
Answer: Meghalaya and Sikkim (building new railway lines)

10. Which is the Worlds oldest working steam locomotive engine (train) ?
Answer: Fairy Queen runs in India

11.  What is the width of Narrow gauge rail ?
Answer: 0.762

12. Where is the Headquarters of Konkan railway ?
Answer: Bilapur

13. Which is the fastest train in India ?
Answer: Shatabdi Express

14. In which year Indian Railway board established ?
Answer: 1905

15. Which is the first Railway station in India ?
Answer: Chhatrapati Shivaji Terminus (Victoria terminal)

* 16. Who is the first Indian to present Railway Budget  ?
Answer: John Mathai

* 17. Who is the first railway minister in India ?
Answer: John Matthai 

* 18. Who is the first lady Railway minister of India ?
Answer: Mamta Benergy

* 19. Which is the highest railway station in India ?
Answer: Ghum railway station

* 20. Which is the longest Railway bridge in India ?
Answer: Vallarpadam Bridge (kerala)

* 21. What is the slogan of Indian Railway ?
Answer: lifeline of the nation

* 22. Where is the Museum of Indian Railway situated?
Answer:  Chanakyapuri (New Delhi)

* 23. first indian double-decker train coach factory situated?
Answer: Rail Coach Factory, Kapurthala

*24. which is  the longest train route in India?
Answer: Dibrugarh-Kanyakumari Vivek Express

25. Chitharanjan locomotive works - West Bengal (chitharanjan)

26. Integral Coach Factory (ICF)- Chennai (Perumbur)

27. Rail Coach Factory (RCF) - Kapurthala

28. Rail wheel factory - Yelahanka (Bangalore)

29. Diesel-Loco Modernisation Works - Patiala (Punjab)

30. Diesel Locomotive Works (DLW) - Varanasi

* 31. Double Decker Rail Coach Factory - Kapurthala

Download This As PDF

Note : All info are collected from various source on Internet.



Previous Post
Next Post